Frequently Asked Questions.


 
 1. Apakah itu Pakej YES Remaja Keluarga Malaysia?

  Promosi Pakej YES Remaja Keluarga Malaysia (“Promosi”) adalah inisiatif oleh Kerajaan Malaysia dengan kerjasama YTL Communications Sdn Bhd (Syarikat No.200701035605 (793634-V)) (“YTLC”). Tertakluk kepada terma dan syarat.

 2. Siapakah yang layak untuk Promosi ini?

  Promosi ini terbuka untuk semua warganegara Malaysia yang memuaskan syarat-syarat berikut:-
  (i) Individu di bawah umur 21 tahun dan memiliki MyKad, MyPR atau MyTentera yang sah, mana-mana yang terpakai; atau
  (ii) Individu yang berumur 21 tahun dan ke atas dan memiliki MyKad, MyPR atau MyTentera yang sah dan ID Pelajar.

 3. Apakah tempoh Promosi ini?

  Tempoh Promosi ini ialah untuk enam (6) bulan bermula dari 15 Oktober 2021 hingga 15 April 2022.

 4. Bagaimanakah saya boleh memohon untuk Promosi ini?

  Sekiranya anda ialah Pelanggan Yang Layak, anda boleh memohon untuk Promosi ini melalui melalui aplikasi MyYes , YES Online Store atau YES Stores sahaja.

 5. Berapa banyak Pakej Promosi yang boleh saya daftarkan?

  Pelanggan Yang Layak boleh melanggan lebih daripada satu Pakej Promosi dengan syarat dia hanya boleh mendaftar sehingga lima (5) nombor telefon mudah alih prabayar.

 6. Adakah Pakej Promosi mempunyai sebarang tarikh luput?

  Tempoh sah tawaran perkhidmatan di bawah Pakej Promosi ialah sembilan puluh (90) hari sahaja dari tarikh pengaktifan Pakej Promosi secara berjaya. Ini bermakna anda tidak boleh menggunakan tawaran perkhidmatan di bawah Pakej Promosi selepas Pakej Promosi tersebut luput.

 7. Adakah saya perlu menebus Data LTE tambahan 1GB setiap hari secara manual?

  Ya,anda boleh menebus data tambahan sekali setiap hari secara manual melalui aplikasi MyYes atau MyAccount.

 8. Adakah Pakej Promosi tersebut membenarkan anda untuk menyertai Program Kasi Up Rujuk dan Jana?

  Ya, anda boleh menyertai Program Kasi Up Rujuk & Jana setelah pengaktifan akaun perkhidmatan anda di bawah Pakej Promosi dengan berkongsi kod rujuk anda dengan ahli keluarga dan rakan-rakan. Untuk butir-butir lanjut, sila rujuk kepada YES Kasi Up Refer & Earn Terms and Conditions.

 9. Saya telah menerima SIM, bagaimanakah untuk saya mengaktifkannya dan menggunakan data dengan segera?

  Untuk mengaktifkan Kad SIM:-
  Berhubung dengan Pelanggan Baru
  (i) Muat turun aplikasi MyYES
  (ii) Pada halaman log masuk, tekan “Pengguna Baru”;
  (iii) Klik ” Aktifkan SIM” dan ikuti langkah-langkah pengaktifan diri di skrin; dan
  (iv) Sebaik pengaktifan berjaya, anda boleh log masuk ke akaun perkhidmatan melalui nombor telefon dan kata laluan yang dihantar ke e-mel anda. Anda juga boleh log masuk menggunakan kaedah TAC sekiranya tidak menemui kata laluan anda.

  Berhubung dengan Pelanggan YES
  (i) Log masuk ke aplikasi MyYES
  (ii) Klik “Aktifkan SIM” di bawah Akses Pantas dan ikuti langkah-langkah pengaktifan diri di skrin; dan
  (iii) Sebaik pengaktifan berjaya, anda boleh log masuk ke akaun perkhidmatan melalui nombor telefon dan kata laluan yang dihantar ke e-mel anda. Anda juga boleh log masuk menggunakan kaedah TAC sekiranya tidak menemui kata laluan anda.

 10. Adakah anda dibenarkan untuk membawa ke hadapan sebarang data yang tidak digunakan di bawah Pakej Promosi setelah tamah Tempoh Sah Akaun?

  Tidak, anda tidak boleh membawa ke hadapan sebarang data yang tidak digunakan di bawah Pakej Promosi setelah tamat Tempoh Sah Akaun. Sebarang baki data internet yang tidak digunakan akan dilucutkan setelah luput Tempoh Sah Akaun.

 11. Bolehkah saya membeli Data Tambahan Prabayar sebelum tamat Tempoh Sah Akaun?

  Ya, anda boleh membeli Data Tambahan Prabayar sebelum tamat Tempoh Sah Akaun.

 12. Adakah terdapat sebarang caj yang dikenakan berkenaan dengan panggilan di dalam rangkaian (On-Net Voice Calls)?

  Semua panggilan tempatan di dalam rangkaian adalah percuma. Walau bagaimanapun, caj akan dikenakan berkenaan dengan semua panggilan antarabangsa, roaming dan IDD dan SMS berdasarkan kepada kadar panggilan suara dan SMS yang terkandung di dalam https://www.yes.my/roaming.

 13. Adakah caj akan dikenakan semasa saya membuat panggilan ke luar rangkaian yang lain?

  Ya, panggilan ke luar rangkaian penyedia perkhidmatan yang lain akan dikenakan dengan kadar standard. Sila rujuk jadual di bawah:-

  Jenis perkhidmatan di luar rangkaian Harga (RM)
  Panggilan Suara RM 0.09/minit
  SMS RM 0.09/SMS
 14. Bagaimanakah jika saya mempunyai lebih banyak soalan yang tidak dijawab dalam Soalan Lazim ini?

  Anda boleh merujuk laman web ini untuk maklumat lebih lanjut atau anda boleh menghantarkan e-mel ke yescare@yes.my. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun aplikasi MyYes dari Android Play Store atau Apple App Store untuk berbual bersama Chatbot Sofia atau khidmat pelanggan YES kami, atau untuk mengemukakan pertanyaan anda melalui aplikasi MyYes.

 1. Apakah Promosi Pakej YES Peranti Keluarga Malaysia?

  Pakej YES Peranti Keluarga Malaysia (“Promosi”) adalah inisiatif oleh Kerajaan Malaysia dengan kerjasama YTL Communications Sdn Bhd (Syarikat No.200701035605 (793634-V)) (“YTLC”). Tertakluk kepada Terma dan syarat.

 2. Siapakah yang layak untuk menyertai Promosi ini?

  Rakyat Malaysia yang memiliki MyKad yang sah (atau MyPR atau MyTentera, mana-mana yang berkenaan) adalah layak untuk menyertai Promosi ini.

 3. Apakah tempoh Promosi ini?

  Tempoh Promosi ini ialah enam (6) bulan bermula dari 15 Oktober 2021 hingga 15 April 2022.

 4. Bagaimanakah saya boleh melanggani Pakej Promosi ini?

  Anda boleh melanggani Pakej Promosi ini melalui applikasi MyYes app, YES Online Store atau YES Stores.

 5. Berapa banyak Pakej Promosi boleh saya langgani?

  Anda boleh melanggani sehingga dua (2) Pakej Promosi dengan syarat anda (i) tidak mempunyai, secara agregat, lebih dari enam (6) akaun Perkhidmatan pascabayar dengan kami dan (ii) tiada sebarang bayaran yang tertunggak kepada kami.

 6. Adakah saya terikat dengan kontrak sekiranya saya melanggani Pakej Promosi ini?

  Ya, anda akan terikat dengan kontrat selama 12 bulan dari tarikh langganan Pakej Promosi.

 7. Adakah saya perlu membayar sebarang bayaran pendahuluan sekiranya saya melanggan Pakej Promosi ini?

  Ya, anda dikehendaki untuk membayar bayaran pendahuluan sekiranya anda melanggani Pakej Promosi ini. Sila rujuk kepada Terma dan Syarat Promosi di https://www.yes.my/tnc/products-services-tnc untuk butir-butir lanjut.

 8. Adakah saya perlu meneruskan pembayaran Fi Komitmen sekiranya akaun perkhidmatan Pakej Promosi saya digantung di dalam Tempoh Kontrak?

  Sekiranya akaun perkhidmatan Pakej Promosi anda digantung di dalam Tempoh Kontrak, anda dikehendaki untuk terus membayar Fi Komitmen untuks setiap kitaran bil di dalam Tempoh Kontrak.

 9. Adakah saya perlu menebus Data LTE tambahan 1GB setiap hari secara manual?

  Ya, anda hendaklah menebus data tambahan 1GB setiap hari secara manual melalui aplikasi MyYes app atau MyAccount.

 10. Perlukan saya mengaktifkan Kad SIM saya secara serta-merta setelah menerima Kad SIM atau bolehkah saya berbuat demikian pada suatu masa akan datang?

  Setelah anda menerima Kad SIM, anda perlu mengaktifkan Kad SIM anda dalam masa tujuh (7) hari dari tarikh penerimaan Kad SIM, jika tidak Kad SIM akan diaktifkan secara automatik selepas tujuh (7) hari dari tarikh penerimaan Kad SIM.

 11. Saya telah menerima Kad SIM saya, bagaimanakah untuk saya mengaktifkannya dan menggunakan data dengan segera?

  Untuk mengaktifkan Kad SIM:-
  Berhubung dengan Pelanggan Baru
  (i) Muat turun aplikasi MyYES;
  (ii) Pada halaman log masuk, tekan “Pengguna Baru”;
  (iii) Klik “Aktifkan SIM” dan ikuti langkah-langkah pengaktifan diri di skrin; dan
  (iv) Sebaik pengaktifan berjaya, anda boleh log masuk ke akaun perkhidmatan melalui nombor telefon dan kata laluan yang dihantar ke e-mel anda. Anda juga boleh log masuk menggunakan kaedah TAC sekiranya tidak menemui kata laluan anda.

  Berhubung dengan Pelanggan YES:-
  (i) Log masuk ke aplikasi MyYES;
  (ii) Klik “Aktifkan SIM” di bawah Akses Pantas dan ikuti langkah-langkah pengaktifan diri di skrin; dan
  (iii) Sebaik pengaktifan berjaya, anda boleh log masuk ke akaun perkhidmatan melalui nombor telefon dan kata laluan yang dihantar ke e-mel anda. Anda juga boleh log masuk menggunakan kaedah TAC sekiranya tidak menemui kata laluan anda.

 12. Apakah yang akan berlaku sekiranya saya menggunakan kapasiti data yang diperuntukkan secara sepenuhnya di dalam tempoh kitaran bil?

  Anda boleh terus menggunakan data internet tetapi pada kelajuan internet sehingga 256kbps sahaja atau anda boleh membeli Data Add-On Pascabayar (melalui aplikasi MyYes, MyAccount atau YES Express Payment Channel) untuk menikmati data internet tanpa kawalan kelajuan. Sila rujuk kepada Terma dan Syarat Perkhidmatan Pascabayar di https://www.yes.my/tnc/products-services-tnc untuk maklumat lanjut.

 13. Adakah saya masih mendapat panggilan suara tanpa had percuma semasa saya berada di luar Malaysia?

  Tidak, panggilan suara tanpa had percuma hanya boleh digunakan di Malaysia, ini bermakna anda tidak boleh menikmati panggilan suara tanpa had percuma semasa di perayauan (“roaming”). Sekiranya anda berada di luar Malaysia, anda boleh melanggan kepada International Roaming Service. Sila rujuk kepada International Roaming Service rates yang diterbitkan di https://www.yes.my/roaming untuk maklumat lanjut.

 14. Adakah saya masih akan mendapat panggilan suara tanpa had secara percuma jika saya membuat panggilan suara ke luar Malaysia?

  Tidak, panggilan suara tanpa had percuma adalah tidak terpakai apabila anda membuat panggilan di luar Malaysia (juga dikenali sebagai perkhidmatan IDD (IDD Service). Caj akan dikenakan sekiranya anda membuat panggilan ke luar Malaysia. Sila rujuk kepada kadar yang diterbitkan di https://www.yes.my/roaming untuk maklumat yang lebih lanjut

 15. Bagaimanakah jika saya mempunyai soalan lanjut yang tidak dibangkitkan di dalam Soalan Lazim ini?

  Anda boleh merujuk kepada laman web ini untuk maklumat lanjut atau anda boleh menghantarkan soalan anda kepada yescare@yes.my. Secara alternatif, anda boleh memuat turun aplikasi MyYes dari Android Play Store atau Apple App Store untuk berbual bersama Chatbot Sofia atau khidmat pelanggan YES kami, atau untuk mengemukakan pertanyaan anda melalui aplikasi MyYes app.

 16. What if I have more questions not addressed in this FAQ?

  You may refer to this website for more information or you can send your questions to yescare@yes.my. Alternatively you can download MyYes app from Android Play Store or Apple App Store to chat with our Chatbot Sofia or our YES customer advocates, or to submit your questions via MyYes app.

 1. Siapakah yang layak terhadap Kempen Sambungan SIM Percuma Belajar Dari Rumah?

  Pelanggan yang telah melanggani Program Pendidikan Atas Talian Prabayar SIM YES Untuk Institusi Pelajaran Tinggi, Program Pendidikan Atas Talian Prabayar SIM YES Untuk Sekolah Menengah Cina Bebas dan Program Pendidikan Atas Talian Prabayar SIM YES adalah layak untuk menyertai Kempen Sambungan SIM Percuma Belajar Dari Rumah (“Pelanggan Yang Layak”).

 2. Bagaimanakah saya boleh menyertai Kempen Sambungan SIM Percuma Dari Rumah?

  Anda dikehendaki untuk melengkapkan borang yang tersedia-ada di atas talian di:-
  (i) https://rma.yes.my/Govt berkenaan dengan Pelanggan Yang Layak di bawah Program Pendidikan Atas Talian Prabayar SIM YES;
  (ii) https://rma.yes.my/ICSS berkenaan dengan Pelanggan Yang Layak di bawah Program Pendidikan Atas Talian Prabayar SIM YES Untuk Sekolah Menengah Cina Bebas; atau
  (iii) https://rma.yes.my/Uni berkenaan dengan Pelanggan Yang Layak di bawah Program Pendidikan Atas Talian Prabayar SIM YES.

 3. Apakah tawaran perkhidmatan di bawah Kempen Pengekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah?

  Tawaran perkhidmatan di bawah Kempen Pemgekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah adalah data 7GB Data LTE (“Data Percuma“) bagi setiap Tempoh Sah Perkhidmatan di dalam Tempoh Kempen. Sila rujuk kepada Klausa 5 Terma dan Syarat Kempen Sambungan SIM Percuma Belajar Dari Rumah untuk penjelasan lanjut berkenaan dengan tawaran prkhidmatan.

 4. Adakah saya perlu menebus Data Percuma secara manual?

  Tidak, anda tidak perlu menebus Data Percuma secara manual memandangkan Data Percuma akan dikreditkan secara otomatik ke dalam akaun Prabayar anda. Pada bulan pertama penyertaan Pelanggan Yang Layak ke dalam Kempen Sambungan SIM Percuma Belajar Dari Rumah, Data Percuma akan dikreditkan ke dalam akaun Prabayar:-
  (a) berkenaan dengan akaun Perkhidmatan yang masih di dalam Tempoh Sah Akaun, Data Percuam akan dikreditkan kepada anda setelah tamat data Internet 40GB yang dinikmati oleh anda di bawah Pelan Perkhidmatan Sedia-ada; atau
  (b) berkenaan dengan Tempoh Sah Akaun Perkhidmatan yang telah luput tetapi masih di dalam “Grace Period”, Data Percuma akan dikreditkan di dalam akaun Perkhidmatan anda pada hari berikutan dengan hari anda memilih Kempen Sambungan SIM Percuma Belajar Dari Rumah.

 5. Saya telah menerima SIM percuma, bagaimanakah saya mengaktifkannya dan menggunakan data 40GB saya dengan segera?

  Anda boleh mengaktifkan Kad SIM anda dengan mengikuti Langkah-langkah yang berikut:-
  (i) Log masuk ke aplikasi MyYes;
  (ii) Di bawah Akses Pantas, tekab butang “ktif SIM dan ikuti langkah-langkah pengaktifan diri di skrin; dan
  (iii) Sebaik sahaja pengaktifan anda berjaya, anda boleh log masuk ke akaun perkhidmatan melalui nombor telefon dan kata laluan yang dihantar ke e-mel anda. Anda juga boleh log masuk menggunakan kaedah TAC sekiranya tidak menemui kata laluan anda.

 6. Adakah tempoh tertentu untuk mengaktifkan Kad SIM?

  Setelah menerima Kad SIM yang baru, Pelanggan yang Layak diminta untuk mengaktifkan Kad SIM dalam jangka masa enam (6) bulan dari tarikh pengeluaran Kad SIM oleh YTLC, jika tidak Kad SIM tidak lagi boleh diaktifkan dan tiada penggantian Kad SIM akan diberikan.

 1. Siapakah yang layak terhadap Kempen Pengekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah?

  Pelanggan Pelan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah adalah layak terhadap Kempen Pengekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah.

 2. Bagaimanakah saya boleh menyertai Kempen Pengekalan Telefon Percuma Dari Rumah?

  Lengkapkan borang yang tersedia atas talian di dengan memberikan maklumat yang diperlukan.

 3. Apakah tawaran perkhidmatan di bawah Kempen Pengekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah?

  Tawaran perkhidmatan adalah data 5GB Data LTE dan panggilan suara di luar rangkaian 60 minit secara percuma (“Data dan Panggilan Suara Percuma”) bagi setiap Tempoh Sah Perkhidmatan di dalam Tempoh Kempen. Sila rujuk kepada Klausa 5.2 dan Klausa 5.3 Terma dan Syarat Kempen Pengekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah untuk penjelasan lanjut berkenaan dengan tawaran prkhidmatan.

 4. Adakah saya perlu menebus Data dan Panggilan Suara Percuma secara manual?

  Tidak, anda tidak perlu menebus Data Percuma dan Panggilan Suara Percuma secara manual. Sebaliknya, Data Percuma dan Panggilan Suara Percuma akan dikreditkan secara otomatik ke dalam akaun Prabayar anda. Pada bulan pertama penyertaan Pelanggan Yang Layak ke dalam Kempen Pengekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah, Data Percuma dan Panggilan Suara Percuma akan dikreditkan ke dalam akaun Prabayar di mana:-

  1. berkenaan dengan Pelanggan Yang Layak yang memilih Kempen Pengekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah di dalam Tempoh Sah Akaun, selepas tarikh tamat data Internet di bawah Pelan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah; atau
  2. berkenaan dengan Pelanggan Yang Layak yang memilih Kempen Pengekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah, setelah tamat Tempoh Sah Akaun Perkhidmatan tetapi masih di dalam “Grace Period”, pada hari berikutan dengan hari pemilihan Kempen Pengekalan Telefon Percuma Belajar Dari Rumah; atau
  3. berkenaan dengan Pelanggan Yang Layak yang meminta Kad SIM baru, selepas pengaktifan Kad SIM menurut Terma & Syarat Kempen.

 5. Saya telah menerima SIM percuma, bagaimanakah saya mengaktifkannya dan menggunakan data saya dengan segera?

  Setelah menerima SIM percuma, Pelanggan yang Layak hendaklah mengaktifkan Kad SIM dengan log masuk ke aplikasi MyYes app, pergi ke Akses Pantas, tekan butang “Aktifkan SIM” dan ikuti langkah-langkah pengaktifan diri pada skrin.

 6. Adakah terdapat sebarang tempoh tertentu untuk mengaktifkan Kad SIM?

  Pelanggan yang Layak yang memilih Kad SIM baru hendaklah mengaktifkan Kad SIM dalam jangka masa enam (6) bulan dari tarikh pengeluaran Kad SIM oleh YTLC, jika gagal, Kad SIM tidak lagi boleh diaktifkan dan tiada penggantian Kad SIM akan diberikan.

 1. Apakah Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES?

  Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES adalah promosi masa terhad di mana pelanggan yang layak dapat membeli Samsung Galaxy A02 (“Peranti”) pada harga RM1 apabila melanggan Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES. Tertakluk kepada Terma dan syarat.

 2. Siapakah yang layak untuk Promosi ini?

  Promosi ini terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang memiliki MyKad yang sah (atau MyPR atau MyTentera, mengikut kelayakan.

 3. Di manakah saya boleh memohon untuk Promosi ini?

  Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES boleh dilanggan melalui YES Online Store bermula pada 23 Ogos2021. Walau bagaimanapun, jika anda adalah pelanggan yang layak, anda boleh membuat pra-pendaftaran minat anda untuk melanggan Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES melalui www.yes.my dari 16 Ogos 2021 hingga 22 Ogos 2021.

 4. Berapa banyak Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES yang saya boleh mohon?

  Setiap pelanggan yang layak hanya boleh memohon satu (1) Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES.

 5. Adakah saya akan terikat dengan kontrak sekiranya melanggan Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES?

  Ya. Tempoh Kontrak adalah selama 12 bulan.

 6. Adakah saya perlu membayar sebarang bayaran pendahuluan sekiranya saya melanggan Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES?

  Ya, untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh merujuk kepada Terma dan Syarat Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES @ https://www.yes.my/tnc/products-services-tnc.

 7. Adakah saya perlu meneruskan pembayaran Yuran Komitmen sekiranya akaun Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES saya adalah digantung semasa Tempoh Kontrak?

  Ya, walaupun akaun Perkhidmatan anda digantung semasa Tempoh Kontrak, anda mesti teruskan pembayaran Yuran Komitmen untuk setiap Kitaran Bil semasa Tempoh Kontrak. Dimaklumkan bahawa kami hanya akan meyekat atau menggantung akaun Perkhidmatan anda jika berlaku kejadian kelalaian seperti yang disenaraikan dalam Klausa 9 (a) Terma dan Syarat Perkhidmatan Pascabayar.

 8. Adakah Pelan Pascabayar Telefon RM1 Merdeka YES membolehkan saya mengambil bahagian di dalam Program Kasi Up Rujuk & Jana?

  Ya, setelah pengaktifan akaun Perkhidmatan anda, anda boleh berkongsi kod rujukan anda dengan keluarga dan rakan. Untuk maklumat lebih lanjut, sila rujuk kepada terma dan syarat YES Kasi Up Rujuk & Jana.

 9. Mestikah saya mengaktifkan Kad SIM sebaik sahaja menerima Kad SIM atau pada bila-bila masa?

  Anda digalakkan untuk mengaktifkan Kad SIM anda dengan segera agar anda dapat menikmati Perkhidmatan yang disediakan. Setelah penyerahan Kad SIM kepada anda, anda perlu mengaktifkan Kad SIM dalam masa tiga puluh (30) hari dari tarikh penghantaran Kad SIM, jika tidak, Kad SIM anda tidak dapat diaktifkan selepas tamat tempoh tersebut tiada penggantian Kad SIM akan diberikan. Kegagalan untuk mengaktifkan Kad SIM adalah melanggar Syarat Promosi ini dan memberikan hak segera kepada YES untuk menamantkan akaun Perkhidmatan Pelanggan YES tanpa notis.

 10. Saya telah menerima SIM, bagaimanakah untuk saya mengaktifkannya dan menggunakan data dengan segera?

  Untuk mengaktifkan Kad SIM, :
  Pelanggan Baru
  (i) Muat turun aplikasi MyYES
  (ii) Pada halaman log masuk, tekan “Pengguna Baru”
  (iii) Klik “Activate SIM” dan ikuti langkah-langkah pengaktifan diri di skrin
  (iv) Sebaik pengaktifan berjaya, anda boleh log masuk ke akaun perkhidmatan melalui nombor telefon dan kata laluan yang dihantar ke e-mel anda. Anda juga boleh log masuk menggunakan kaedah TAC sekiranya tidak menemui kata laluan anda

  Pelanggan YES
  (i) Log masuk ke aplikasi MyYES
  (ii) Klik “Activate SIM” di bawah Akses Pantas dan ikuti langkah-langkah pengaktifan diri di skrin
  (iii) Sebaik pengaktifan berjaya, anda boleh log masuk ke akaun perkhidmatan melalui nombor telefon dan kata laluan yang dihantar ke e-mel anda. Anda juga boleh log masuk menggunakan kaedah TAC sekiranya tidak menemui kata laluan andaan berjaya, anda boleh log masuk ke akaun perkhidmatan melalui nombor telefon dan kata laluan yang dihantar ke e-mel anda. Anda juga boleh log masuk menggunakan kaedah TAC sekiranya tidak menemui kata laluan anda

 11. Apakah yang akan berlaku sekiranya saya menggunakan Peruntukan Kapasiti Data dengan sepenuhnya sebelum Kitaran Bil?

  Anda masih boleh menikmati akses Internet tetapi dengan kelajuan internet sehingga 256kbps sahaja atau anda boleh membeli Data Add-On Pascabayar (melalui aplikasi MyYES, MyAccount atau YES Express Payment Channel) untuk menikmati data internet tanpa kawalan kelajuan. Sila rujuk kepada Terma dan Syarat Perkhidmatan Pascabayar di https://www.yes.my/tnc/products-services-tnc untuk maklumat yang lebih lanjut.

 12. Adakah saya masih mendapat panggilan suara tanpa had percuma semasa saya berada di luar Malaysia?

  Tidak, panggilan suara tanpa had percuma hanya boleh digunakan di Malaysia, bermaksud anda tidak dapat menikmati panggilan suara tanpa had percuma semasa di perayauan. Sekiranya anda berada di luar Malaysia, anda boleh melanggan Perkhidmatan Perayauan Antarabangsa kami. Sila rujuk pada kadar panggilan di https://www.yes.my/roaming untuk maklumat yang lebih lanjut.

 13. Adakah saya masih akan mendapat panggilan suara tanpa had secara percuma jika saya membuat panggilan suara ke luar Malaysia?

  Tidak, panggilan suara tanpa had percuma adalah bukan untuk Perkhidmatan IDD, bermaksud caj akan dikenakan jika anda menghubungi seseorang yang berada di luar Malaysia. Sila rujuk pada kadar panggilan di https://www.yes.my/roaming untuk maklumat yang lebih lanjut.

 14. Adakah terdapat sebarang caj yang dikenakan untuk Perkhidmatan IDD?

  Ya, akan ada caj yang akan dikenakan. Sila rujuk pada kadar panggilan suara dan SMS berkenaan dengan Perkhidmatan IDD @ www.yes.my/roaming.

 15. Bagaimanakah jika saya mempunyai lebih banyak soalan yang tidak dijawab dalam Soalan Lazim ini?

  Anda boleh menghantarkan e-mel ke yescare@yes.my. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun aplikasi MyYES dari Android Play Store atau Apple App Store untuk berbual bersama Chatbot Sofia atau khidmat pelanggan YES kami, atau untuk mengemukakan pertanyaan anda melalui aplikasi MyYES.

 1. What does the YES eBelia Prepaid Plan Promotion consist of?The YES eBelia Prepaid Plan Promotion is a bundled plan which consist of:
  (i)    FREE One (1) YES Prepaid SIM Card with YES Mobile Number; 
  (ii)    FREE 40GB LTE Data with an account validity period of sixty (60) days from the date of service activation (“Account Validity Period”); and
  (iii)    Basic Internet speed of 512kbps for the remaining duration of the Account Validity Period upon full utilisation of the FREE 40GB LTE Data.
  (hereinafter shall be collectively referred to as the “YES eBelia Prepaid Plan Bundle”)

   
 2. Who is entitled to subscribe to the YES eBelia Prepaid Plan Bundle?

  An individual who is a Malaysian citizen between the ages of 18 to 20 years in 2021 (born between 2001 and 2003) or are full-time students enrolled in courses equivalent to diploma or SKM4 and above in an institution of higher learning, and who are verified and registered with Shopee as being eligible for the eBelia programme (“Eligible Subscriber”).

 3. As an Eligible Subscriber, how can I redeem the YES eBelia Prepaid Plan Bundle?
  You may redeem the YES eBelia Prepaid Plan Bundle by use of the RM 50 eBelia YES Voucher allocated in your Shopee account.   
 4. Is there any payment to be made during redemption of the YES eBelia Plan Bundle with  the RM 50 eBelia YES Voucher?
  No, there is no payment to be made during redemption of the YES eBelia Plan Bundle with the RM 50 eBelia YES Voucher.
 5. Can an Eligible Subscriber purchase the YES eBelia Prepaid Plan Bundle without using the RM 50 eBelia YES Voucher?
  An Eligible Subscriber may purchase the YES eBelia Prepaid Plan Bundle if he/she chooses not to redeem the YES eBelia Prepaid Plan Bundle with the RM 50 eBelia YES Voucher.  
 6. Can an Eligible Subscriber purchase the YES eBelia Prepaid Bundle Plan if he/she is not entitled to the RM 50 eBelia YES Voucher?
  Yes, an Eligible Subscriber may purchase the YES eBelia Prepaid Plan Bundle. 
 7. If an Eligible Subscriber cancels the YES eBelia Prepaid Plan Bundle redeemed with the RM50 eBelia YES Voucher, can he/she at any time thereafter but during the Promotion Period redeem the YES eBelia Prepaid Plan Bundle again with the RM50 eBelia Yes Voucher ? 
  Once an Eligible Subscriber cancels the YES eBelia Prepaid Plan Bundle redeemed, the RM50 eBelia YES Voucher will be deemed invalid. However such Eligible Subscribers may contact Shopee to request for a new RM50 eBelia YES Voucher subject to Shopee’s sole discretion to approve such request.
 8. If an Eligible Subscriber is an existing subscriber of any of the YES Postpaid Service Plans or Prepaid Service Plans, can he/she convert the YES eBelia Prepaid Plan into any of his/her  YES Postpaid Service Plans or Prepaid Service Plan subscribed?
  No, an Eligible Subscriber is not allowed to convert the YES eBelia Prepaid Plan into any of his/her YES Postpaid Service Plans or Prepaid Service Plans subscribed.
 9. What is the YES eBelia Prepaid Plan Promotion period? 
  The YES eBelia Prepaid Plan Promotion period is from 1st June 2021 until 31st July 2021. An Eligible Subscriber may:
  (a) redeem the YES eBelia Prepaid Plan by use of the RM 50 eBelia YES Voucher; or
  (b) subscribe to the YES eBelia Prepaid Plan
  on or by 31st July 2021, 11.59p.m. (“Expiry Date”). 

   
 10. What happens if an Eligible Subscriber fails to redeem the YES eBelia Prepaid Plan with the RM50 eBelia YES Voucher before the Expiry Date?
  The RM 50 eBelia YES Voucher will be deemed invalid and no replacement voucher will be provided to such Eligible Subscriber.
 11. As an Eligible Subscriber, how do I claim for the YES Shopee Voucher?

  If you are an Eligible Subscriber, a RM50 eBelia YES Voucher will be credited to your  Shopee account under “My Vouchers” tab within a day after the approval of the eBelia programme application. Please follow the steps stated  below to redeem YES eBelia Prepaid Plan Bundle:
  Step 1: Go to Shopee YES Official Store;
  Step 2: Choose YES eBelia Prepaid Plan (40GB/2 Months Validity) Product;
  Step 3: Click “Buy Now” button;
  Step 4: Upon Checkout, click “Shopee Voucher” option and select the RM50 eBelia YES Voucher; and
  Step 5: Once you have selected RM50 eBelia YES Voucher, next select on relevant payment method and proceed with payment.
  Click here to find out more on method to claim the RM50 eBelia YES Voucher for YES eBelia Prepaid Plan Bundle.

 12. Can an Eligible Subscribers port in his/her current service provider number to YES eBelia Prepaid Plan during activation?
  YES, an Eligible Subscriber may  port-in his/her current service provider number to Yes network via eKYC during activation of the YES eBelia Prepaid Plan. 
 13. Is there any specific period to activate the YES eBelia Prepaid Plan?
  An Eligible Subscriber shall activate the YES eBelia Prepaid Plan via YES self-registration application (“eKYC” ) within a period of sixty (60) days from date of issuance of SIM Card by YTLC, failing which the SIM Card can no longer be activated and no replacement SIM Card will be provided to such Eligible Subscriber.
 1. What is the NUTP Free SIM?
  The NUTP Free SIM is a Service Plan provided under the Prepaid Service by YTL Communications Sdn Bhd (“YES”). It is available only for the members registered under the National Union Of The Teaching Profession Malaysia (“NUTP”).  Terms and conditions apply.
 2. How do I know that I am eligible for this programme?

  You need to be a member registered under the National Union Of The Teaching Profession Malaysia (“NUTP”). If you believe you qualify for registration, please visit http://www.nutp.org.my/ for member registration. In addition, you do not have more than five prepaid service accounts with YES.

 3. Where can I apply for this programme?
  You can apply for the NUTP Free SIM through our MyYes app or the YES Online Store.
 4. How many NUTP Free SIM Card(s) (“SIM Card”) can I apply for?
  Each eligible subscriber can only apply for one SIM Card.
 5. I have submitted my application for a SIM Card, now what?
  Upon receiving your application, we will verify if you are eligible (see FAQ no.2 for the eligibility criteria) and we will send you an email informing whether you are successful. If your application is successful, your SIM Card will be delivered to the address you provided in the application form.  
 6. I have successfully applied for a free SIM Card and received my confirmation email, how do I know when I will receive it?
  You should receive your delivery tracking number with your successful application email. To check your delivery status, go to www.yes.my/TrackOrder and enter your delivery tracking number.
 7. I have received my free SIM, how do I activate it to start using my free 40GB data right away?  
  To activate your SIM Card, 
  (i) Download the MyYes app
  (ii) On the login page, press “New User”
  (iii) Press “Activate SIM” button and follow the self-activation steps on the screen
  (iv) Once your activation is successful, you can now login to your account using your phone number and the password sent to your email. You can also login using the TAC method if you can’t find your password.

   
 8. Am I allowed to choose a YES Mobile Number when I apply for the SIM Card?
  Not at this point in time. A YES Mobile Number will be assigned to each SIM Card upon activation.
 9. Why do I need to provide my myKad information and perform facial recognition during activation?
  In accordance with the guidelines set by the government, we are required to confirm that all subscribers are genuine and there is no fraud involved. 
 10. How long will my NUTP Free SIM account be active from the date of activation of the SIM Card?
  Your NUTP Free SIM service account will remain active for a period of 60 days from the date of activation of the SIM Card.
 11. What happens if my NUTP Free SIM account becomes inactive?

  You will still be able to receive calls & SMS, access your contacts and make emergency calls. However, you will not be able to make any other calls, send SMS or surf the internet. Kindly purchase a YES Reload for your NUTP Free SIM. The minimum purchase of a Yes Reload is RM5 which has a Validity Period of ten (10) days.
   

  Any unutilised data after the expiry of your account shall be forfeited. 

 12. Does the 40GB free data have an expiry date?
  Yes, it does. It is valid for a period of 60 days only from the date of successful activation of your NUTP Free SIM Card.
 13. How will I know whether I have received my free 40GB data upon activation of my NUTP Free SIM Card?
  Login to MyYes app and the data should be reflected on your home screen.
 14. Can I purchase other Prepaid Data Add-Ons before my account expires?
  Yes, you can. For more information on the Prepaid Data Add-on, please check out our Prepaid FAQ.
 15. Will there be any charges imposed when I call other YES numbers?
  There will be no charges imposed when you call YES numbers from your YES SIM. However, charges will be imposed on all international (IDD) calls and SMS in accordance with the voice calls and SMS rates as more specially published in www.yes.my/roaming.
 16. Will there be any charges imposed when I call other networks?
  Yes, all domestic calls to other networks are subjected to a standard rate. Please refer to the table below:-
   
  Type of Off Net Services Rates (RM) Charging Block (in seconds)
  Voice Calls RM 0.09/minute 30
  SMS RM 0.09/SMS

   
 17. Will there be any charges imposed on IDD Service?
  Yes, charges will be imposed. Please refer to the voice call and SMS rates in relation to IDD Service @ www.yes.my/roaming.
 18. What if I have more questions not addressed in this FAQ?

  You can send an email to yescare@yes.my or get the MyYes app and manage your account anywhere with our Selfcare app.

 1. What does the NUTP Huddle XS Bundle Plan consist of?
  The NUTP Huddle XS Bundle Plan consists of:- 
  (a) a SIM Card; and
  (b) one (1) unit of Huddle XS device (“Device”). 
 2. Who is eligible to subscribe to the NUTP Huddle XS Bundle Plan?

  Individuals who are registered members of the National Union of the Teaching Profession Malaysia is eligible to subscribe to the NUTP Huddle XS Bundle Plan (“Eligible Subscriber”).

 3. How do I know that I am an Eligible Subscriber?
  Please visit http://www.nutp.org.my/ to determine whether you are an Eligible Subscriber. 
 4. Can an Eligible Subscriber subscribe to more than one NUTP Huddle XS Bundle Plan?
  No, an Eligible Subscriber is entitled to register for one (1) NUTP Huddle XS Bundle Plan per NRIC provided that the Eligible Subscriber does not have, in aggregate, more than six (6) postpaid accounts with YES.
 5. What happens after an Eligible Subscriber has submitted the Application for NUTP Huddle XS Bundle Plan?
  Upon receipt of your Application, we will verify if you are eligible (see FAQ No.2 and FAQ No. 4 for the eligibility criteria) and we will send you an e-mail to inform you whether your Application is successful. If your Application is successful, the SIM Card and Device will be delivered to the address you provided in the Application.    
 6. Is there any deposit, fees or charges payable during the registration of the NUTP Huddle XS Bundle Plan?
  There is no deposit, fee or charges payable during the registration of the NUTP Huddle XS Bundle Plan
 7. What is the service offerings under the NUTP Huddle XS Bundle Plan?  
  The service offerings under the NUTP Huddle XS Bundle Plan are Data Capacity Allocation of 50GB 4G LTE data for each Billing Cycle and a Device. Please take note that the Data Capacity Allocation will be refreshed on a monthly basis at the start of the Eligible Subscriber relevant Billing Cycle. 
 8. Is there any Commitment Fee payable by the Eligible Subscriber for subscription of this NUTP Huddle XS Plan?
  Yes, a monthly commitment fee of RM 30 (excluding SST) (“Commitment Fee”) is payable by the Eligible Subscriber during subscription of the NUTP Huddle XS Plan. 
 9. Is an Eligible Subscriber be entitled to carry forward any unutilised balance of the internet data from a calendar month to any succeeding month/(s)?
  No, at the end on each Billing Cycle, any unutilised internet data will be forfeited and cannot be carried forward to any succeeding month/(s). 
 10. How can an Eligible Subscriber apply for this NUTP Huddle XS Plan?
  An Eligible Subscriber can apply for the NUTP Huddle XS Plan through the MyYes app or YES Online Store.
 11. Is an Eligible Subscriber bound by any Contract Period if he/she subscribes to the NUTP Huddle XS Bundle Plan?

  Yes, an Eligible Subscriber is bound by a Contract Period of 12 months through his/her subscription of the NUTP Huddle XS Bundle Plan..

  Any unutilised data after the expiry of your account shall be forfeited. 

 12. I have successfully subscribed to the NUTP Huddle XS Bundle Plan, how do I check my delivery status? 
  You may check your delivery status based on the tracking number forwarded to you by way of e-mail by keying in the tracking number on www.yes.my/TrackOrder.
 13. How do I activate my NUTP Huddle XS Bundle Plan SIM Card?
  (i)    Download the MyYes app.
  (ii)    On the login page, press “New User”.
  (iii)    Press “Activate SIM” button and follow the self-activation steps on the screen.
  (iv)    Once your activation is successful, you can now login to your account using your phone number and the password sent to your email. You can also login using the TAC method if you can’t find your password.
 14. Why do I need to provide my MyKad information and perform facial recognition during SIM activation?
  In accordance with the guidelines imposed by the government, we are required to confirm that all subscribers are genuine and there is no fraud involved.
 15. Do I need to continue with payment of the Commitment Fee if my NUTP Huddle XS account is suspended during the Contract Period?
  Yes. In the event that you subscriber to the  NUTP Huddle XS Plan with a Contract Period, and in the event such Service account is suspended, You are still bound to pay the Commitment Fee for each of the Billing Cycle.
 16. Is there any specific period to activate the NUTP Huddle XS Bundle Plan?
  An Eligible Subscriber shall activate the NUTP Huddle XS Bundle Plan via YES self-registration application (“eKYC”) within a period of six (6) months from the date of issuance of SIM Card by YTLC failing which the SIM Card can no longer be activated and no replacement will be provided. 
 17. Can Eligible Subscriber unsubscribe the NUTP Huddle XS Plan upon successful subscription of the same?
  No, an Eligible Subscriber cannot unsubscribe the NUTP Huddle XS Plan once he/she had successfully subscribed to the same.
 18. What if I have any other questions which are not addressed in this FAQ?

  You may  send an email to yescare@yes.my or get the MyYes app and manage your account  with our Selfcare app.

Archive

 1. What is the Kasi Up B40 Free 40GB Programme?
   The YES Kasi Up B40 Free 40GB Programme is the latest pillar in our Kasi Up campaign that aims to make data accessible to those who need it – the B40 rakyat. For a limited time only, Malaysian rakyat classified as low-income earners (B40) can register to receive a free SIM with 40GB data. Terms and conditions apply.
 2. How do I know that I am eligible for this programme?

  You are eligible for this programme if you are classified as B40 (low-income households) by the Government of Malaysia as part of the Bantuan Sara Hidup (BSH) programme do not have more than five prepaid service accounts with YES
   

  To check your B40 status, please visit https://bsh.hasil.gov.my/SemakanStatus.aspx 
   

 3. Where can I apply for this programme?
  You can apply for the YES Kasi Up B40 Free 40GB programme through our MyYes app and the YES Online Store.
 4. How many YES Kasi Up B40 Free 40GB SIMs can I apply for?
  Each eligible subscriber can only apply for one YES Kasi Up B40 Free 40GB plan.
 5. I have registered for a YES Kasi Up B40 Free 40GB SIM, now what?
  Upon receiving your application, we will verify if you are eligible (see FAQ no.2 for eligibility criteria) and we will send you an email informing if you were successful. If your application is successful, your YES Kasi Up B40 Free 40GB SIM will be delivered to the address you provided in the application form.  
 6. I have successfully applied for a free YES Kasi Up B40 Free 40GB SIM and received my confirmation email, how do I know when I will receive it?
  You should receive your delivery tracking number with your successful application email. To check your delivery status, go to www.yes.my/TrackOrder and enter your delivery tracking number.
 7. I have received my free SIM, how do I activate it to start using my free 40GB data right away?  
  To activate your sim, 
  (i) Download the MyYes app
  (ii) On the login page, press “New User”
  (iii) Press “Activate SIM” button and follow the self-activation steps on the screen
  (iv) Once your activation is successful, you can now login to your account using your phone number and the password sent to your email. You can also login using the TAC method if you can’t find your password.

   
 8. Am I allowed to choose a YES Mobile Number when I apply for the YES Kasi Up B40 Free 40GB?
  Not at this point in time. A YES Mobile Number will be assigned to each SIM Card upon activation.
 9. Why do I need to provide my myKad information and perform facial recognition during activation?
  In accordance with the guidelines set by the government, we are required to confirm that all subscribers are genuine and there is no fraud involved. 
 10. How long will my YES Kasi Up B40 Free 40GB account be active from the date of activation of the SIM Card?
  Your Kasi Up B40 Free 40GB Service account will remain active for a period of 60 days from the date of activation of the SIM Card.
 11. What happens if my YES Kasi Up B40 Free 40GB account becomes inactive?
   You will still be able to receive calls & SMS, access your contacts and make emergency calls. However, you will not be able to make any other calls, send SMS or surf the internet. Kindly purchase a YES Reload for your Kasi Up B40 Free 40GB account. The minimum purchase of a Yes Reload is RM5 which has a Validity Period of ten (10) days.

  Any unutilised data after the expiry of your account shall be forfeited. 
 12. Does the 40GB free data have an expiry date?
  Yes, it does. It is valid for a period of 60 days only from the date of successful activation of your YES Kasi Up B40 Free 40GB SIM.
 13. How will I know whether I have received my free 40GB data upon activation of my YES Kasi Up B40 Free 40GB SIM?
  Login to MyYes app and the data should be reflected on your home screen.
 14. Can I purchase other Prepaid Data Add-Ons before my account expires?
  Yes, you can. For more information on the Prepaid Data Add-on, please check out our Prepaid FAQ.
 15. Will there be any charges imposed when I call other YES numbers?
  There will be no charges imposed when you call YES numbers from your YES SIM. However, charges will be imposed on all international (IDD) calls and SMS in accordance with the voice calls and SMS rates as more specially published in www.yes.my/roaming.
 16. Will there be any charges imposed when I call other networks?
  Yes, all domestic calls to other networks are subjected to a standard rate. Please refer to the table below:-
   
  Type of Off Net Services Rates (RM) Charging Block (in seconds)
  Voice Calls RM 0.09/minute 30
  SMS RM 0.09/SMS

   
 17. Will there be any charges imposed on IDD Service?
  Yes, charges will be imposed. Please refer to the voice call and SMS rates in relation to IDD Service @ www.yes.my/roaming.
 18. What if I have more questions not addressed in this FAQ?

  You can send an email to yescare@yes.my or call our YES Kasi Up B40 Free 40GB infoline @ 018 333 3301.  
   

   Also, get the MyYes app and manage your account anywhere with our Selfcare app.

 1. What is the Kasi Ong, Kasi Up Promotion?
  Kasi Ong, Kasi Up Promotion is a time-limited promotion launched by YTL Communications Sdn Bhd (“YTLC”) by giving Free 8GB LTE data to both the referrer and referee for every successful referral when the referee activates the new SIM card (“Promotion”).
 2. How long is the Kasi Ong, Kasi Up Promotion period?
  The Promotion will commence on 1st February 2021, 12:00 a.m. until 26 February 2021 11:59 p.m. (“Promotion Period”).
 3. Who is Eligible for this promotion?
  The Promotion is open to all individuals participating in the YES Kasi Up Refer & Earn Programme during the Promotion Period (“Eligible Subscribers”).
 4. How can I redeem the Free 8GB LTE Data?
  The Free 8GB LTE data will be automatically credited into both referrer and referee’s service account, processing will take up to 3 days upon referee successfully activates the new SIM Card. The Free 8GB LTE Data can be used for 30 days from the date the referee successfully activates the new SIM Card (“Free Data Validity Period”)
 5. What happens if there is balance unutilised data from the Free 8GB LTE Data after the Free Data Validity Period?
  Unutilised internet data will be automatically forfeited and will not be carried forward to any of the succeeding days after the end of the Free Data Validity Period.
 6. What type of internet services can an Eligible Subscriber use under the Free 8GB LTE Data?
  An Eligible Subscriber may use the Free of 8GB LTE Data for internet services such as web surfing, video streaming and messaging.
 7. Is an Eligible Subscriber allowed to use the Free 8GB LTE Data for tethering or hotspot?
  Yes, an Eligible Subscriber is allowed to use the Free 8GB LTE Data for tethering or hotspot.
 8. I have signed up for a YES plan that comes with Unlimited Data. How does the Free 8GB 4G LTE Data apply to me?
  If you have subscribed to any YES unlimited data plan, your data capacity is already unlimited. There will be no “add-on” since there is no limit to your data entitlement.
  However, if you purchased the Kasi Up Unlimited Add-On or Kasi Up Unlimited_OKU Add-On, you can use the Free 8GB LTE Data upon expiry of those Add-Ons as long as your service account remains active. For clarity, an active service account means your network service has not been suspended for outbound calls.
 9. Can I purchase YES Data Add-On(s) if I have fully utilised the Free additional 8GB LTE Data?
  Yes, you can purchase YES Data Add-On(s) from the MyYes app. Here’s how:
  1. Open the MyYes App.
  2. Buy Add-On’s
  3. Choose an LTE Add-On
  4. Choose payment method.
  5. Pay Now.
 1. What is Data Raya Campaign?
  Data Raya Campaign is a campaign allowing family members, relatives and friends to purchase and give Data Raya Add-On to Recipient during the Hari Raya Aidilfitri celebration.
 2. How long is the Data Raya Campaign period?
  The Data Raya Campaign is from 17th May 2020, 12:00 a.m. until 20th June 2020, 11:59 p.m.
 3. Who can purchase the Data Raya Add-On?
  Any person can purchase the Data Raya Add-On (“Sender”) by following the steps stated in question 5 below.
 4. Who is eligible to receive the Date Raya Add-On?
  A YES Subscriber with a valid and active Postpaid or Prepaid Service account of a Service Plan, other than those listed below, may receive the Data Raya Add-On from the Sender:
  (a) 1Bestarinet 2GB Teachers Data Plan;
  (b) 1Bestarinet Service Plan;
  (c) Fixed Wireless Internet Plan;
  (d) FIZ 2 Service Plans;
  (e) Yes Speedzy 2 Service Plans;
  (f) Yes 4G Home 2 Service Plan;
  (g) Konfem Unlimited 49/79/99 Postpaid Plan;
  (h) Konfem Unlimited 79/99 Family Plan;
  (i) Konfem Unlimited Supplementary Plan 30; and
  (j) YTLC’s enterprise customers.
 5. How can I purchase the Data Raya Add-On?
  You can purchase the Data Raya Add-On by following the steps stated below:
  (a) login to MyYes4G app (if the Sender is a YES Subscriber) or visit the YESExpress Add-On page available @
  https://www.yes.my/ (applicable to both Yes Subscriber and non YES Subscriber);
  (b) key in the Recipient’s YES mobile number or YES ID or Postpaid or Prepaid account number;
  (c) select a Data Raya Add-On that the Sender would like to purchase and give as a gift to the Recipient;
  (d) key in Sender’s name and mobile number respectively; and
  (e) click on the tab “Proceed” and pay through either credit or debit card or by way of online banking transaction.
 6. What are the types of Data Raya Add-On rates and service offerings?
  Please login to MyYes4G app (if the Sender is a YES Subscriber) or visit the YESExpress Add-On page available @ www.yes.my (applicable to both Yes Subscriber and non YES Subscriber) for more information on the types of Data Raya Add-On rates and service offerings.
 7. What is the validity period of the Postpaid Data Raya Add-On?
  The validity period of each Postpaid Data Raya Add-On is thirty (30) days from the date of successful purchase by the Sender (“Postpaid Data Raya Validity Period”).
 8. Will the Postpaid Data Raya Add-On purchased during a particular Billing Cycle expire automatically at the expiry of such Billing Cycle?
  As long as the Postpaid Data Raya Add-On is:
  (1) within the Postpaid Data Raya Validity Period; and
  (2) the Recipient’s Postpaid Account Validity Period is valid and active,
  the Recipient may enjoy and use the allocated internet data in the Postpaid Data Raya Add-On throughout the Postpaid Data Raya Validity Period irrespective of the Recipient’s applicable Billing Cycle. For example, if a Recipient’s Billing Cycle ends on 25th May 2020 and he/she receives a Data Raya Add-On with a validity period of thirty (30) days on 23rd May 2020, provided always that the Recipient’s Postpaid Service account is valid and active throughout the Postpaid Data Raya Add-On Validity Period, he/she will continue to enjoy the internet data in such Postpaid Data Raya Add-On until 21st June 2020. Any internet data which remains unutilized after the Postpaid Data Raya Validity Period will expire automatically after 21st June 2020.
 9. What is the validity period of the Prepaid Data Raya Add-On?
  Each Prepaid Data Raya Add-On has a particular validity period from the date of successful purchase by the Sender (“Prepaid Data Raya Validity Period”). Please refer to MyYes4G app (if the Sender is a YES Subscriber) or visit the YESExpress Add-On page available @ www.yes.my (applicable to both Yes Subscriber and non YES Subscriber) for further information on the Prepaid Data Raya Validity Period.
 10. Which Account Validity Period will apply in the event a Sender purchases multiple Prepaid Data Raya Add-On?
  In the event a Sender purchases multiple Prepaid Data Raya Add-On, the Recipient’s Account Vailidity Period will be extended accordingly based on the last Prepaid Data Raya Add-On’s successful purchase date. For example, if a Recipient’s Account Validity Period ends on 30 April 2020, and on 25th April 2020 he/she receives a Prepaid Data Raya Add-On with a validity period of thirty (30) days and again on 28th April 2020, the Recipient receives another Prepaid Data Raya Add-On with a validity period of thirty (30) days, in such instance, his/her account validity period will be extended to 27 May 2020 based on the Prepaid Data Raya Add-On received by him on 28th April 2020. For clarity and avoidance of doubt, if multiple Prepaid Data Raya Add-On is purchased, the order of priority in calculating the usage of internet data is from the earliest to the latest purchase of the Prepaid Data Raya Add-On.
 11. How many Data Raya Add-On can a Sender purchase at any one time?
  There is no limitation on the number of Data Raya Add-On. A Sender may purchase for use of the Recipient which means a Sender may make multiple purchases of the Data Raya Add-On provided always that the purchase is done by the Sender during the Data Raya Campaign Period.
 12. Will a Sender receive notification upon successful purchase of the Data Raya Add-On?
  A transaction successful page will pop up if the purchase of the Data Raya Add-On by the Sender is successful. The Sender is advised to refer to his/her credit or online banking statement transaction to view details on such purchase of Data Raya Add-On.
 13. Can a Sender request for refund upon successful purchase of theData Raya Add-On?
  There will be no refund initiated by YTLC on any successful purchase of the Data Raya Add-On.
 14. Will a Recipient receive notification if a Sender purchases the Data Raya Add-On for them?
  Recipient will receive notification via SMS or e-mail on the Data Raya Add-On gifted to him/her. Recipient may check further details on the Data Raya Add-On via the “Purchase History” tab on MyYes4G app or MyAccount.
 15. What happens if the Sender entered the wrong YES Active Subscriber mobile number or YES ID or Account Number for Data Raya Campaign?
  It is the responsibility of the Sender to ensure accuracy of the information provided to YTLC in relation to the purchase of the Data Raya Add-On. YTLC assumes no responsibility and/or liability on any wrong or mistaken information provided by the Sender and YTLC shall not be liable for any loss, claim and/or expense incurred by the Sender or Recipient arising from any inaccuracies in the information provided by the Sender.
 16. Who shall I contact if I need more details on the Data Raya Campaign?
  You may email to yescare@yes.my.
 1. What is the Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data Campaign?
  In conjunction with Teachers’ Day, YTL Communications Sdn Bhd wishes to give free 30GB 4G LTE Data to all active subscribers of 1Bestarinet 2GB Teachers Data Plan (“Eligible Subscriber”) by crediting free 30GB 4G LTE Data into Eligible Subscriber’s Service account.
 2. How long is the Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data Campaign?
  It is for one (1) day only on 16th May 2020 from 12:00 a.m. until 11:59 p.m. (“Campaign Period”).
 3. Who is an active subscriber?
  An active subscriber is a subscriber who had:
  (a) sent at least one (1) successful outgoing message;
  (b) made at least one (1) successful outgoing voice call; and
  (c) used the internet data
  under the 1Bestarinet 2GB Teachers Data Plan at any time between the periods of 1st April 2020 and 14th May 2020.
 4. How does an Eligible Subscriber receive the Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data?
  The Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data will be automatically credited into an Eligible Subscriber’s Service account within 24 hours of the Campaign Period.
 5. What are the service offerings under the Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data Campaign?
  The service offerings are as stated below:-
  Plan Name Data Capacity Speed Validity Period Tethering / Hotspot
  Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data Campaign 30GB 4G LTE Data No Cap(best effort) Thirty (30) days commencing from the date the Free 30GB 4G LTE Data is credited to the Eligible Subscriber’s Service account Allowed
 6. What happens to any internet data from the Teachers’ Plan Free 30GB 4G LTE Data which remains unutilised after the Validity Period?
  Unutilised internet data will be automatically forfeited and will not be carried forward to any of the succeeding days after the end of the Validity Period.
 7. What type of internet services can an Eligible Subscriber use under the Teacher’s Day Free 30GB 4G LTE Data?
  An Eligible Subscriber may use the Teacher’s Day Free 30GB 4G LTE Data for internet services such as web surfing, video streaming and messaging.
 8. Is an Eligible Subscriber allowed to use the Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data for tethering or hotspot?
  Yes, an Eligible Subscriber is allowed to use the Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data for tethering or hotspot.
 9. Is an Eligible Subscriber under the Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data subjected to any terms and conditions?
  Yes, an Eligible Subscriber under the Teachers’ Day Free 30GB 4G LTE Data is subjected to the Postpaid Service Terms and Conditions, Postpaid Service Plans Terms and Conditions, 1Bestarinet 2GB Teachers Data Plan Terms and Conditions and the Postpaid Data Add-On Terms and Conditions found @ https://www.yes.my/tnc/products-services-tnc